A magyarok ismét a világ élvonalában: szaunamestereink az október végén megrendezésre került 9. Szauna Világbajnokságon remekeltek. Az eredmények azért is kiemelkedőek, mivel csupán negyedik alkalommal vettünk részt az eseményen. Az idei versenyt a németországi Mechernich-ben tartották.

Előkelő helyezéseink a mostani VB-n: Egri Csaba erőventillációs világbajnok lett, Tompek Attila világbajnoki 7. és Zsiga József világbajnoki 12. helyezést érte el egyéniben.

ermek

A díjazottak (balról-jobbra): Tompek Attila, Egri Csaba, Zsiga József.

Az élményekről és az eredmények hátteréről Egri Csabát kérdezgettük, aki már a 2013-as és a 2014-es megmérettetésen is kitett magáért. Csapatversenyben először világbajnoki 3., majd tavaly VB 2. helyezést ért el Fáskerti Ritával.

Mióta érdeklődsz a szaunázás iránt? Mikor tettél szaunamesteri vizsgát?

13 évesen Mosonmagyaróváron voltam először szaunázni. Sokat jártunk akkoriban úszni, és beültünk a - jellemzően - osztrák vendégek mellé a szaunába. Nagyon kellemes élmény volt, és rákaptam. A felöntéseket már közel húsz éve csinálom, főként Ausztriában dolgozom. Szombathelyen lakom, onnan pedig könnyen elérhető az osztrák kulturált és gyönyörű szaunavilág. A szaunamesteri vizsgát végül 2011-ben tettem le. Gondoltam, egyszer szükség lehet rá.

Hogy néz ki egy szauna VB? Hogyan zajlik egy ilyen verseny?

Két kategóriában hirdetnek meg versenyeket. Az egyik a show aufguss, a tulajdonképpeni felöntés. Itt az a döntő, hogy mennyire tetszik a produkció, azaz milyen a téma, zene, fények és az intenzitás összhangja, a törölköző-legyező technika, valamint a közönségre gyakorolt hatás. Ezen belül vannak egyéni és csapatversenyek. Ez utóbbiban két-három fő vesz részt. A másik kategória pedig az erőventilláció. Itt minden szaunamester ugyanazzal a törölközővel egy szélerő mérő szerkezetet hajt, és az nyer, aki a legerősebben forgatja.

A mostani VB-n összesen 35 induló fő volt. Pénteken és szombaton az előfutamok zajlottak, ami középdöntőnek is betudható. Innen az első 10-12 versenyző jut be a vasárnapi döntőbe. A szakmai zsűri általában 6 főből áll. Ők nemzetközileg elismert szaunamesterek vagy szauna- és wellnessközpontok tulajdonosai. A felöntésen résztvevő vendégek is zsűriznek, és e kettő közös eredménye adja meg, hogy ki milyen helyezést ér el.

Külföldön óriási szauna-paradicsomok vannak. Voltunk olyan versenyen az idén, ahol 200 fő fért be, 165 m2-es volt a szauna. (Ilyen pl. a Sinsheim-ben megrendezésre került is. Érdemes megnézni a helyszínt. – a szerk.) Ez a VB most 80 fős szaunában zajlott.

Mekkora volt a magyar csapat?

Idén ötfős csapat képviselte Magyarországot: Tompek Attila, Zsiga József, Szabó Zoltán, Steierlein Tamás és én. József világbajnoki 12., Attila világbajnoki 7. helyezést ért el, és a többiek is kiválóan szerepeltek. Az erőventillációs világbajnoki aranyat most nekem sikerült elhoznom. Idén én azért nem a csapatversenyben indultam, mert a kvalifikációs versenyt Magyarországon én szervezem, és e kettő kizárja egymást.

Azt azért el kell mondanom, hogy nálunk ez hobbi szintű érdeklődés, azaz mindenki saját költségén vesz részt a különböző versenyeken, akár ezen a VB-n is. Se szponzor, se állami támogatás. Mindez csak hobbi, amit óriási lelkesedéssel űzünk.

csapat

A magyar csapat Mechernich-ben, a 2015-ös Szauna VB-n.

ventillacio

Egri Csaba törölköző-pörgetés közben.

Most hol dolgozol?

Ausztriában. Bécsújhelytől nem messze, Bad Erlachban a Linsberg Asia fantasztikus szaunavilágában dolgozom.

Mik a jövőbeni terveid?

A szaunamesterség – tágabb értelemben vett - tanításával szeretnék foglalkozni. Külföldi tanulmány-túrákat kezdtem el szervezni. Úgy tűnik, hogy januárban Szlovéniába megyünk, februárban Ausztriába, márciusban Münchenbe és áprilisban Hollandiába oda, ahol a 2013-as bajnokság került megrendezésre. Tudniillik jókora előnyben vannak velünk szemben a külföldi szakemberek, mivel óriási, gyönyörű és kulturált wellness központokban tudnak dolgozni. Más a trend, a szokás is. Minél többször tudunk ilyen helyen tapasztalatot szerezni, annál professzionálisabb lesz a munkánk.

Emellett a továbbiakban is szeretném segíteni a szaunamesterek külföldön való elhelyezkedését. Sajnos nálunk se szakmailag, se anyagilag nincsenek megbecsülve ezek a szakemberek.

vb

Így zajlanak a versenyek - belső kamerás felvétel.

Tavaly olvastam valahol, hogy a szaunázást népszerűsíteni szeretnétek. Ezt hogyan valósítanátok meg? Mi az elképzelés?

Néhány éve felmerült, hogy magyar, közismert személyiségekkel próbálnánk népszerűsíteni a szaunázást. Korábban Szabó Győző, legutóbb Horváth Éva segítségével terveztünk közös lépéseket tenni. Feltűntünk kereskedelmi tévékben is, de aztán elakadtunk.

Egy országos roadshow ötlete is szóba került. Itt számos nehézségbe ütközünk. Gyakorlatilag 4-5 olyan megfelelő és potenciális nagyságú hely van Magyarországon, ahol ezt meg lehetne rendezni. Aztán az anyagiak a másik sarkalatos pont. Sajnos nálunk nehézségekbe ütközik a szponzorok keresése, hiszen ha megkérdezik, hogy hány fő vesz részt majd ezeken a rendezvényeken, és meghallják, hogy max.400-500 fő, akkor rögtön nem lesz érdekes a dolog. Még nem vetettük el ezt az elképzelést, de egyelőre félretettük.

 

Vadnyugati cowboy, Flinstone-ék, Bud Spencer és Terence Hill, Shrek és Fiona vagy éppen marcona római harcos. A versenyzőkön végignézve azt gondolnánk, valamilyen jelmezbál zajlik. A hazai megszokott, visszafogottabb szauna szeánszokra nem igazán hasonlítanak ezek a szauna show-k. Ez egy igazi színház zenével, fényekkel!

Ízelítőt láthattok erről és a 2013-as magyar szereplésről ebben a kisfilmben.

AND THE SHOW MUST GO ON... :)

flinstone

Egri Csaba és Fáskerti Rita a tavaly ezüstérmet érő versenyszám közben a Flinstone család tagjaiként.

shrek

Egri Csaba és Fáskerti Rita egy idei versenyen Shrek-ként és Fiona-ként.

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found