Még a rendszeresen termálvízhez járók sem nagyon tudják, hogy a gyógyvíz nemcsak fürdőzésre való, de ivókúraként alkalmazva is kiváló hatást fejt ki. A mára már leginkább az idősebb korosztály által látogatott ivókutak fölé Budapesten három helyen épült pavilon. Korábban beszámoltunk ezek egyikéről, a Rudas Gyógyfürdő mellettiről, hát most nézzünk körül egy másik kiépített ivócsarnokban is.

szentistvanforras

A Széchenyi Gyógyfürdő mögött találjuk a Szent István forrást. A termálvíz itt az 1877-es évi fúrások nyomán tört fel a mélyből. A következő évben már ivócsarnokot húztak a forrás fölé, melyet aztán az 1930-as években építettek át jelenlegi formájára: kerek, csupa üveg-acél pavilonná. Az épület mögé pedig ekkortájt egy kőmedence is került bronz szökőkúttal, mely felett hidegebb időben látványos gőzfelhő kering, tekintve, hogy gyógyvíz csordogál abban is. Néhány éve felújításra került a hely, de sajnos az idő vasfoga kikezdte a pavilon tetején díszelgő, kőből készült Szent István forrás feliratot. Mára már csak néhány betű álldogál a bejárat felett.

Míg a Rudas ivócsarnok csalódást okozott - bár fogalamam sincs, mire számítottam egyáltalán -, addig ebbe az épületbe lépve kellemesen éreztem magam: egy akváriummal is díszített, otthonosabb légkört találtam, ahol nem volt fojtogató szag. Ez utóbbit annak tudtam be, hogy itt nem folyt folyamatosan a forrásvíz a csapból, mint a Rudas esetében, hanem normál vízcsapból eresztették a gyógyvizet.

szentistvanbent

Jó ötlet volt a tervezőktől hajdanán, hogy a köralakú helyiséget végig üvegfallal vették körbe. A kilátás adott: a gyógyfürdő épületére és a parkra. Oldalt a helyhez illő egyszerű padok találhatóak azok számára, akik trécselés közben helyben szeretnék elfogyasztani a gyógyvizet. De erre lehetőséget ad a pavilon hátában elhelyezett, korábban említett szökőkút, körben hangulatos kőpadokkal.

Elvitelre is kérhetük forrásvizet. Úgy vettem észre, az árak azonosak a Rudas ivócsarnokbelihez: fél liter 40 Ft-ba, 5 litert 600 Ft-ba kerül. Az ajánlott egyszeri adag itt is 3-5 dl.

A bejárattal szemben, a csap felett egy szép üvegtáblán olvasható a gyógyvíz összetétele és a javallatok. A forrás vizét többet közt a következő egészségügyi problémák kezelésére és megelőzésére ajánlják: gyomor, vese és bélrendszer gyulladásaira, légzőszervi hurutokra, valamint a csontrendszer mészhiányos állapotaira.

A gyógyvíz hőfokát 76 celsius foknak írta a tábla, de én a palackomba csak erősen kézmeleg vizet kaptam. A csőrendszerben már biztosan hűlt valamelyest.

Erre a gyógyvízre is jellemző az erős kénes szag, de ezt megkóstolva nekem olyan érzésem volt, mintha záptojásba harapnék. Ez az érzés csak még erősebb volt, amikor kihűlt állapotban kóstoltam. Személy szerint nekem borzasztó. Utána innom-ennem kellett valami erőteljes ízűt.

A gyógyvíz összetételét megtaláljátok itt.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found