SUSCO (Sustainable Development Conference) Budapest néven, október 2-3-án a Millenárison került megrendezésre a fenntartható fejlődés konferencia-sorozat első eseménye. A programot szervező Antall József Tudásközpont célja közelebb hozni a környezettudatos gondolkodás ügyét az emberekhez, és mindennapi gyakorlattá tenni a jó kezdeményezéseket.

A nagyszabású nemzetközi rendezvényhez kétnapos SUSCO Expo kapcsolódott, amit mi is felkerestünk. Itt nemcsak a tudományos élet szereplői, hanem a civil szervezetek, és a fenntarthatóság szellemében munkálkodó cégek is megmutathatták magukat.

A kiállítók között volt többek között a fővárosi háztartások szelektív hulladékgyűjtését lehetővé tevő Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., a Nemzeti Környezetügyi Intézet. Kóstoltuk a Derecskei Gyümölcsös nagyon ízletes, üdítő almalevét. Beszélgettünk a Medence Csoport tagjaival, akik használt molinókat öntenek új formába kreatív újrahasznosítási (upcycling) eljárással: táskákat, bútorokat és más design termékeket készítenek belőle.

Ezek mellett két olyan standon is jártunk, ami a wizesblog olvasói számára érdekes lehet.

Ivócsap Projekt

A nyári hőségriadók alkalmával tudatosul igazán bennünk, hogy milyen nehéz közterületen ivóvízre lelni. Az Ivócsap Projekt elnevezésű kezdeményezést négy fiatal mérnök hallgatónak köszönhetjük, akiknek célja az utcai ivóvízhiányt a tűzcsapok ivókúttá alakításával enyhíteni. A projekt kitalálói kreatívan megalkottak egy olyan ivócsapot, amely rászerelhető a tűzcsapra úgy, hogy annak tűzbiztonsági funkciója nem sérül. A tűzoltók ugyanis változatlanul, egy eddig is használt speciális eszközzel, egy mozdulattal le tudják venni a tűzcsapról az ivócsapot.

ivocsap

Csak a fővárosban több ezer tűzcsap található, minimum 150 méterenként a közterületeken. A tűzcsapok a normál ivóvízhálózatra vannak rákötve, azaz ugyanolyan minőségű csapvíz folyik bennük, mint amit a háztartásokban fogyasztunk, emellett a tűzcsapokat rendszeresen átmossák karbantartásukkor, így valóban igazán tiszta vizet kortyolhatunk belőlük az ivócsapokon keresztül. A belvárosban 11 ilyen ivópont kezdi meg működését október 12-ig. Próbáljátok ki Ti is!

Aquaprofit Zrt. – új vízszűrési technika

Az Aquaprofit Zrt. standjánál is jártunk. Ez a társaság egy új vízszűrési technikát szabadalmaztatott tavaly: ötvözik a már eddig is használt UV szűrési eljárást egy újfajta, ózonnal való szűréssel, amely során a nem kívánatos elemeket oxidálják. Így jóval kevesebb lépcsőn kell átmennie a víznek ahhoz, hogy az ivóvízhálózatba kerüljön.

ökologiai labnyom

A fenti képen az látható, hogyan alakul az ökológiai lábnyoma ennek az eljárásnak, szemben egy normál víztisztítási módszerrel. Ezzel az eljárással jelenleg jellemzően dél-alföldi megyékben tisztítják az ivóvizet.

A rendezvényt a tervek szerint rendszeresen, évente meg szeretnék szervezni a jövőben is. Pozitív benyomást keltett bennünk az, hogy az igényes szakmai tartalmon túl számos kreatív és interaktív programon is részt lehetett venni az expo-n: megnézhettünk egy témába vágó kiállítást ’Tükörben a világ’ címmel, részt vehettünk esettanulmányok összeállításában, játszhattunk interaktív társasjátékokat több stand-nál is, valamint ötletelhettünk startup-okon a kényelmes Babzsák Klubban. Reméljük az itt elhangzó ötletek nemcsak a tervezőasztalnál maradnak majd, hanem egyszer a gyakorlatban is megvalósulhatnak.

Köszönjük Zolinak a fotókat!

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found